Concept flex-controlling

Er zijn drie vakgebieden die met elkaar te maken hebben en elkaar deels overlappen: administratie, accountancy en controlling. Bij grotere bedrijven zie je dat elk van die vakgebieden zijn eigen plek heeft.

De werkzaamheden kunnen als volgt ruw worden geschetst. De administrateur is vooral bezig met het in detail registreren van gegevens. De controller analyseert en stelt managementinformatie op: jaarrekening, prognoses, etc. De accountant controleert en verstrekt een verklaring bij de jaarrekening.

Bij middelgrote en kleinere bedrijven wordt vaak de fout gemaakt dat de vakgebieden niet van elkaar gescheiden zijn. Een administrateur moet ook prognoses maken. Of de accountant verleent administratieve diensten. Hij maakt dan ook de jaarrekening, waarbij hij zelf een (samenstellings)verklaring verstrekt. De weeffouten leiden tot een niet-optimale situatie: te hoge kosten en/of onvoldoende inzicht.

De flex-controller biedt de mogelijkheid om op een flexibele manier in de behoefte aan controllingwerkzaamheden te voldoen.